torsdag 2 maj 2013

-Äkta vara?
-Så klart jag vill ha äkta vara!

Var det bättre förr? -Lurar bönderna, livsmedelsindustrin på oss förfalskade varor?
Många konsumenter har tröttnat på E-nummermaten och söker efter mer genuina livsmedel. Trots detaljerade innehållsförteckningar kan det ändå vara svårt att välja när man väl står i butiken. 
Syftet med märket är att underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser. Det är också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll.
Så skriver hemsidan "Äkta vara" sin programförklaring.
Jag kan till viss del köpa det resonemanget men inte fullt ut. Alla E-nummer är inte av ondo utan det finns mycket tyckande och okunskap gränsande till vidskepelse i resonemanget.
-De har hällt kemikalier i maten, salt består av natrium och clorid! utropade en indignerad skribent.
-Ja det är riktigt att salt består av natrium och klorid men här fann man saltet först och såg sen efter vad det bestod av. Precis som vatten består av väte och syre men är ändå ofarligt i lagoma doser.
Odla själv är ett trevligt alternativ men vet du hur du ska ta hand om
det du odlat? -Kan du konservera? Botulinbakterier kan vara dödliga

Botulinumtoxin är sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift.
Ett kryddmått av detta nervgift räcker för att döda samtliga i Sverige
Vanligt koksalt räknas inte ens till tillsatser och har inget eget E-nummer, andra salter har E-500-serien.
Trots det är för mycket salt i maten inte nyttigt. 

När vi gör vårt eget äppelmos har vi i många generationer haft i E-300 askorbinsyra eller c-vitamin i dagligt tal för att inte moset ska oxidera och bli bajsbrunt eller mögla. E-300 får inte mig att skrika i högan sky jag äter ju gärna apelsiner. 
Mögelgifter kan vara mycket farligare och ge leverskador och cancer så ett kryddmått E 210 kan vara rena hälsokuren.
E 210 - Bensoesyra (konserveringsmedel) ger mig heller inga rysningar. Finns naturligt i lingon och används för att motverka mögel i frukt och bär.
Färgämnena E-100 till E180 försöker jag däremot delvis undvika. I den gruppen finns både helt naturliga färgämnen  E-100 Kurkummin som utvinns ur gurkmeja och förekommer i ost, curry och margarin. Det finns också syntetiska som azo-färgämnena bl.a E-102 Tatrazin. Tatrazin vill jag inte ha. Azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn.

Köpa direkt från gården eller kvarnen kan vara ett trevligt alternativ
Men jag får köra 20 mil för en veckohandling istället för 10 min promenad
hos barn. Används i läskedryck, såser och mandelmassa. 
Förtjockningsmedel E1400-serien kan vara vanligt potatismjöl som när man gör sås själv men kan också vara mycket annat.
Kompletta listan över E-nummer hittar du här - glöm bara inte att bara för att det har ett vetenskapligt namn behöver det inte vara farligt. Det är som med ägget och hönan - man måste se vad som kom först. Dosen per kg färdig produkt och den årsdos du får i dig har också stor betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar