torsdag 30 maj 2013

-Fölsedan börjar bra...

-Nu hör jag dem i trappan, måste låtsas som jag sover.
-Men..men..men..nattlinnet ligger ju i byrån..........
Jag fyller 21 idag. Firar hemma hos mamma och pappa. 
Det är så se att vi har som tradition att komma och sjunga falskt för den som fyller år. Alldeles för tidigt på dagen. Närmare bestämt före frukost. På landet inträffar före frukost otroligt tidigt närmare bestämt klockan 5.55 GST/Grönköpings sommartid.
Inte blir det bättre av att jag har en liten egenhet. Jag gillar inte att sova med kläderna på när det är varmt. Mitt sovrum är placerat under taknocken åt söder så där är alltid varmt.
Idag klockan 5.54 GST/Grönköpings sommartid hörde jag hur det tisslades nedanför trappan. Som ett blixtnedslag träffades jag av insikten att; -Jag har inget på mig!!!
Snabbt som bara den hoppade jag ur sängen och flög fram till byrån och fick tag i ett nattlinne som jag drog över huvudet och hoppade tillbaka i sängen och låtsades sova.
Sekunden efter öppnades dörren och in kom, morsan, farsan, äldsta bror med fru och tre barn samt mormor och morfar.
Satte mig upp i sängen och upptäckte att jag tagit på nattlinnet bakochfram i hastigheten. En V-ringad modell och nu satt V:et på ryggen och kanten som skulle vart bak "ströp mig" framtill.
Tror inte nån märkte så mycket. Fick i alla fall en bok, traditionellt så fylleristen ska vara ur vägen, "Mina Roligaste historier av Västgöta-Bengtsson."
PS Tack alla som grattat mig idag" DS

måndag 27 maj 2013

Fågelskrämmorna blommar ut!

Hej mini-bonde! -Oj det var visst fågelskrämman
Även i Sveriges mesta jordbrukslandskap, Västergötland finns det en del skräpmark som ingen riktig
bonne vill ha.
För att spara tid och diesel vill man ha så stora sammanhängande ytor att bruka som möjligt. Några hektar som ligger avsides till och är besvärliga att bruka är inte lönsamt utan bara besvärligt.
Dessa köper trottoarbönderna eller "fågelskrämmorna" som vi kallar dem. -De duger inte till mycket annat än att skrämma några kråkor.
Tog en löprunda i morse och passerade ett minijordbruk på åtta hektar. De har haft lite får där för att hålla marken öppen och det är ju bra men nu ska det odlas egen potatis.
Han fick hjälp i höstas av en annan bonde att fräsa upp ett land. Nu tror jag han insett att det blev lite stort.
Han körde kupplog efter en jordfräs. Lite tidigt tycker nog jag, vill nog vänta till blasten är 30-40 cm.
När jag passerade för andra gången efter 45 minuter hade han fräst två rader och hade 18 kvar! -Hum tjugo minuter per rad gånger tjugo rader tja om det inte kommer regn är han klar vid 17-18-tiden ikväll. Med en traktor hade de vart klart på en halvtimme en timme men då får man inte sätta raderna så tätt att inte traktorn kommer fram.

onsdag 22 maj 2013

-Gött att få språka
me e vettig mänska!

Kafferep på Yadkin - med många
Med Vanadis på Seagull
Det finns en gren som vi bönner slår stadsborna med hästlängder i.
Det är att kunna prata med alla från alla åldrar.
På landet bor inte så många och ska det inte bli helt tyst måste man lära sig prata med alla åldrar. Alla måstekalas som man släpas med till sen man var liten hjälper också till. Jag märkte skillnaden redan när jag började på gymnasiet i Skövde. Mina jämnåriga från stan ville helst bara prata med jämnåriga medan jag inte brydde mig om vilket "bara en får språkas vid" :)
Så när Vanadis undrade om jag ville fika en stund på Seagull var jag inte sen att nappa.
Med Mad på Bryggen
Det var skönt att höra att hon hade ungefär samma upplevelser som jag i början i Second Life.
-De allra flesta människor eller avatarer är väldigt trevliga och sociala. Men att det finns en liten klick som är snokiga och skvallriga. Det de inte säger sig "veta" hittar de på och resultatet blir helt vettlöst.
Earlen av Snubblington
i London-Soho
-Hum är det Second Life jag beskriver eller är det Hjo? -Det finns en del vettlösa skvallertanter på båda hållena.
Jag har morgonfikat på många ställen i Second Life och gör det gärna igen så ofta jag kan.
Second Life har en fördel som inte Hjo har. Här kan jag blocka de vettlösa, det går tyvärr inte i Hjo.

tisdag 21 maj 2013

-Hjälp! Vi har myror på kökstrappan!

-Kom an myruschling så ska du får en match!
Brukar ibland sitta på kökstrappan.
Den är faktiskt riktigt bekväm att sitta på.
Varje vår har vi sedan "urminnes tider" haft samma problem. 

Myror! Kökstrappan är tydligen byggd rakt över en myrstig. Myror har sina stigar som de markerar med ett doftämne och är väl en myrstig markerad så slutar inte myrorna gå där i första taget. Skulle man vara riktigt noga när man väljer plats att bygga hus på skulle man se efter var myrorna har sina stigar och anpassa bygget efter det.
Vi har i många år använt Myrr och strö ut för att hålla myrorna borta. Inte nog med att det luktar illa så är effekten helt borta efter första regnskuren. Vilket vi har några stycken av.
Myrrs aktiva beståndsdel heter Imidakloprid vilket är en klorerad analog av nikotin.
Inte helt nyttigt alltså.
Ett år hade vi inte någon Myrr hemma och myrorna började välla över trappa och in i kökshallen. Då läste jag en gammal huskursbok och provade ett av tipsen.
Tog den överblivna julgrötskanelen, den skulle ändå ha tappat all smak till nästa jul, och strödde längs tröskel och tvärs över myrstigen.
Nästa morgon var alla myrorna borta och höll sig borta länge och då var det bara att strö ut lite mer kanel.
Kanel har inga kända biverkningar i de doserna det här blir tal om, något eller några gram, luktar bättre än Myrr och kostar från 10:- mot 200:- för en burk Myrr,

måndag 20 maj 2013

Guld-Grattis Sverige
Gold Congratulations Sweden

Jag gjorde en Norge-tshirt till 17:e Mai då måste jag bara snabbt göra en Sverige tshirt för att fira VM-guldet!
I did a Norway-tshirt-17th Mai then I just quickly hade to make a tshirt Sweden to celebrate the Gold Medal in Ice-hockeyWorld Championship!

fredag 17 maj 2013

-Grattis Norge!

Norges nationaldag idag 17:e Maj!

Såg att "alla" gratulerat Norge på Facebook och i bloggar. Kan ju inte jag vara sämre. Blir glad när jag ser hur norskarna firar sin nationaldag. Falsksjungande sångkör och tal av kommunalrådet som hemma i Hjo får inte mig att gå i spinn.
Letade i Second Norway efter någon flagga och/eller t-shirt. Hittade en flagga i souvenirshopen på Bryggen men ingen t-shirt eller något sånt.
Men inget stoppar en flicka "frå slätta mella Vänern och Vätta". Det är bara att göra. Fixade en topp själv.

onsdag 15 maj 2013

Sorry Iändi
There´s a new Queen on the block!

.Ett mycket lyckat fiskafänge på Reykja. Första plats och största fisken!
Nu hinner jag inte sitta här och gaffla.
Måste hålla ställningarna, amazonernas kamp och det ni vet :)

tisdag 14 maj 2013

G-Em-C-D7-G
Häng me på party slit dig loss...

En grillplats, en strand, en gura, nåt att äta, nåt att dricka lite killar och tjejer... = sommar
Är hemma på gården just nu. För flit och redlighet i skolan och för att man är klar för terminen fyra fem veckor före sina kurskamrater belönas man med att få så.
Nu var vädret på "min" sida. Det är just nu lite för blött för att kunna så. Köra med traktor just nu gör mer skada än nytta. Istället gick jag på upptäcktsfärd på vinden. Där i sitt fodral stod min gamla gitarr. Började spela i småskolan men när jag började gymnasiet tog tiden slut.
Tog fram den och började klinka. Hjälp så ostämd! Försökte stämma själv men det var uppenbarligen länge sen det med. Lät inget bra alls.
Använde hjärnan istället. Macen har ju en inbyggd mikrofon undrar om det finns något gratis stämningsprogram på nätet?
Där träff! PitchPerfect Tuner - för windows MacOSX och iPhone alldeles gratis
för Windows MacOS X och iPhone och gratis. Laddade ner och testade oj så bra det lät. Fram med notboken och testade ett par låtar jag spelat mycket förr 
G-häng med på party slit dig och kom Em loss, C ta din gitarr din D7 vän och kom hem till G oss
Efter några försök så satt allt ackorden som förr men tempot...som gammal fäbodpsalm! Bara att öva vidare och plötsligen så satt den som en smäck.
Styrkt av framgången kastade jag mig över Bob Dylans Blowing in the wind G               C                    D              G
How many roads must a man walk down
Alla goa minnen från hur vi satt nere vid grillplatsen på sommarloven och ... ja ni vet.
Hoppas det här blir en sån sommar, jag är i alla fall redo med gitarren. Kanske ska öva in ett par låtar till förstås 











lördag 11 maj 2013

-Vi västgöta har en liten egenhet
-Vi kan aldrig tiga när vi ska, se

-Du gör då skäl för namnet ditt, Mini!
-Jag heter "Millie"!
När vanligt folk står intill varandra så stirrar de rakt fram och moltiger. Att de ens skulle kasta en blick åt personen till höger eller personen till vänster det finns inte ens i tanken. Säga något är helt otänkbart. -Så gör bara inte en svensk.
Bortsett från oss västgöta då förstås.
-Vi kan aldrig tiga. Inte ens när vi borde.

Därför kommer det till såna där "uschla" historier, givetvis helt sanna, ur livet som den om de två gentlemännen som stod och väntade på bussen vid busstationen i Skövde. Den ene var en ordinär västgötabonne och den andre var en för tiden och orten ovanligt mörkhyad man.
Västgötabonnen tyckte han skulle säga något;
-Det är till att vara neger kan tänka! Den tilltalade svarade på ren skaraborgska;
-Jo så är det!
-Ja så kan det också vara, själv är jag från Stenstorp svarade västgötabonnen.
Typiskt bonne, det vet ju alla att man inte får säga "neger", de kan ju bli ledsna. Vet inte ens om man får säga "rödhårig" längre. -Ja tål et men hur är det med andra?
-Igår på Bounce bar "gjorde jag nog en västgötabonne".
Van som jag är att alltid vara längst i verkliga livet så är jag lite förundrad över att inte alltid vara det i Second Life också.
Igår kväll kunde jag inte läsa innantill riktigt heller. Stegade in på dansgolvet och hamnar bredvid en annan rödhårig tjej. Hon var betydligt kortare än jag, ungefär som i första livet, ett par huvuden kortare. Kollade vad hon hette och fick det till "Mini" och då slog käften till med full kraft;
-Du gör då skäl för namnet ditt, Mini!
-Jag heter "Millie"! blev svaret.
För en gångs skull lyckades Emha få styr på truten och inte försöka släta över för då blir det bara än värre.

fredag 10 maj 2013

-Man skulle ha siesta jämt!

Det har kommit nymodigheter hemma på gården.
Så fort man vänder ryggen till så ändrar de på något.
Nu till det bättre.
De har under sommartiden infört siesta. De börjar en halvtimma tidigare och slutar en halvtimma senare men tar två timmars lunch mellan 13 och 15.
Inte dumt alls. Det kan bli förfärligt varmt att jobba på fälten när solen står som högst på sommaren.
Men vilken skön avkoppling. Efter maten gör man ingenting om man inte vill.
Idag är det inte så skönt väder så man vill sola och bada men sätta sig under eken och bara se och njuta av naturen. Himla gött.
Man märker vilken skillnad på tempo i livet på landet och livet i storstaden.
Oj nu får jag sätta fart! Siestan blev visst 20 minuter för lång.

måndag 6 maj 2013

-Den blomstertid nu kommer..

Samma känsla som varje skolavslutningsdag; -Ett oändligt lång lov fyllt av möjligheter!
-Lite tidigt? Inte för den disciplinerade. Andra får vänta till 8 juni.
Var hos min handledare med uppsatsen idag och han skulle komma med kritik innan bedömningen.
Han sa; Här behöver du lägga till en källa och även där annars är det bra och kommer att ge dig ett bra betyg. Så nu har jag gjort det och skickat in uppsatsen.
Jaja lite mallig kan jag väl få vara. När andra har festat skallen i trasor har Emha pluggat.
Ska bli 15-20 grader varmt i morgon och tio dar framåt så jag tycker det känns som en belöning på nå´t sätt.
I morgon åker jag till Hjo och Grönsköpings marknad - det är vår "stora hemvändardagen" sen får jag se vad jag hittar på. Är inte långt till Mölndal och lägenheten om det är kul här. Inte är det mycket längre till Lysekil, Smögen och Marstrand. Hjo ligger förbannat centralt egentligen. Tylösand ligger heller inte så långt bort. Inte när man har egen bil i alla fall. Kollektivtrafik finns ju också men då blir allt långt bort. Hjo-Mölndal tar dubbelt så lång tid som med bil.

torsdag 2 maj 2013

-Äkta vara?
-Så klart jag vill ha äkta vara!

Var det bättre förr? -Lurar bönderna, livsmedelsindustrin på oss förfalskade varor?
Många konsumenter har tröttnat på E-nummermaten och söker efter mer genuina livsmedel. Trots detaljerade innehållsförteckningar kan det ändå vara svårt att välja när man väl står i butiken. 
Syftet med märket är att underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser. Det är också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll.
Så skriver hemsidan "Äkta vara" sin programförklaring.
Jag kan till viss del köpa det resonemanget men inte fullt ut. Alla E-nummer är inte av ondo utan det finns mycket tyckande och okunskap gränsande till vidskepelse i resonemanget.
-De har hällt kemikalier i maten, salt består av natrium och clorid! utropade en indignerad skribent.
-Ja det är riktigt att salt består av natrium och klorid men här fann man saltet först och såg sen efter vad det bestod av. Precis som vatten består av väte och syre men är ändå ofarligt i lagoma doser.
Odla själv är ett trevligt alternativ men vet du hur du ska ta hand om
det du odlat? -Kan du konservera? Botulinbakterier kan vara dödliga

Botulinumtoxin är sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift.
Ett kryddmått av detta nervgift räcker för att döda samtliga i Sverige
Vanligt koksalt räknas inte ens till tillsatser och har inget eget E-nummer, andra salter har E-500-serien.
Trots det är för mycket salt i maten inte nyttigt. 

När vi gör vårt eget äppelmos har vi i många generationer haft i E-300 askorbinsyra eller c-vitamin i dagligt tal för att inte moset ska oxidera och bli bajsbrunt eller mögla. E-300 får inte mig att skrika i högan sky jag äter ju gärna apelsiner. 
Mögelgifter kan vara mycket farligare och ge leverskador och cancer så ett kryddmått E 210 kan vara rena hälsokuren.
E 210 - Bensoesyra (konserveringsmedel) ger mig heller inga rysningar. Finns naturligt i lingon och används för att motverka mögel i frukt och bär.
Färgämnena E-100 till E180 försöker jag däremot delvis undvika. I den gruppen finns både helt naturliga färgämnen  E-100 Kurkummin som utvinns ur gurkmeja och förekommer i ost, curry och margarin. Det finns också syntetiska som azo-färgämnena bl.a E-102 Tatrazin. Tatrazin vill jag inte ha. Azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn.

Köpa direkt från gården eller kvarnen kan vara ett trevligt alternativ
Men jag får köra 20 mil för en veckohandling istället för 10 min promenad
hos barn. Används i läskedryck, såser och mandelmassa. 
Förtjockningsmedel E1400-serien kan vara vanligt potatismjöl som när man gör sås själv men kan också vara mycket annat.
Kompletta listan över E-nummer hittar du här - glöm bara inte att bara för att det har ett vetenskapligt namn behöver det inte vara farligt. Det är som med ägget och hönan - man måste se vad som kom först. Dosen per kg färdig produkt och den årsdos du får i dig har också stor betydelse.